در رنگ آمیزی ظروف سفالی با لعاب سوال مهم این است که رنگدانه های مورد استفاده در این هنر چیست و از چه تهیه می‌شود.
به رنگین های درون لعابی در اصطلاح جوهر رنگی یا stain گفته می‌شود. این گونه رنگین ها موادی هستند که یا در لعاب معلق می‌شوند که در این صورت در مقابل تحولاتی که در لعاب بوجود می‌آید، پایدار هستند یا در لعاب حل می‌شوند که سیلیکات های رنگی یا شیشه های رنگی تولید می‌کنند. بدین معنی که اکسید های فلزی رنگی را با ترکیبات مواد لعاب فریت کرده و سپس از پودر فریت استفاده می کنند.
تزئیین با اکسید رنگی در داخل لعاب (لعاب هفت رنگ):

در این روش رنگ با لعاب ترکیب شده و لعاب رنگی تهیه می‌شود. این لعاب رنگی مطابق طرح مورد نظر، روی بدنه بیسکویت شده قرار داده می‌شود. مقدار اکسید رنگی به نسبت لعاب و با توجه به پررنگی و کم رنگی مورد نظر تغییر می‌کند.
در سفالگری سنتی برای تزیین از هفت رنگ ،لاجوردی، فیروزه ای یا آبی ، سبز، زرد، سیاه، سفید، قهوه ای یا ارغوانی استفاده می‌شود. به همین دلیل این تزیین به ((نقاشی هفت رنگ )) شهرت دارد.
لازم به ذکر است که تعداد رنگ های فوق برای تزیین و نقاشی قابل تغییر است و همیشه به این تعداد نیست و با توجه به ذوق و سلیقه هنرمند تعییر می یابد ولی اصطلاحا به ((هفت رنگ))شهرت یافته است. از رنگ های بنفش و نارنجی نیز در این روش استفاده می شود.
آنچه درباره این هنر مهم است بدانیم تفاوت نقاشی هفت رنگ با کاشی هفت رنگ است که در ادامه به تفاوت این دو هنر می‌پردازیم.


برای خرید این محصول اینجا را کلیک کنید.


((تفاوت نقاشی هفت رنگ با کاشی هفت رنگ ))


۱- کاشی هفت رنگ تکنیک رو لعابی محسوب میشه ،یعنی روی خشتهایی اجرا میشه که یکبار با لعاب سفید پخته شدن در حالیکه نقاشی هفت رنگ روی بدنه بیسکوییت شده رسی یا سرامیکی اجرا میشه.
۲- کاشی هفت رنگ یه تکنیک لعاب تخت هست و برجستگی نداره ،درحالیکه نقاشی هفت رنگ دارای برجستگی هست .
۳- دور گیر در کاشی هفت رنگ مغن هست و با وسیله فلزی به نام ترلینگ مغن گذاری انجام میشه در حالیکه در نقاشی هفت رنگ دور گیر بی رنگ استفاده میشه .
۴- در کاشی هفت رنگ در ازای هر ۱۰۰گرم استین ،تنها ۷ گرم ترانس mt60استفاده میشه در حالیکه در نقاشی هفت رنگ در ازای هر ۱۰۰ گرم استین،۱۰۰۰ گرم ترانس mt60 استفاده میشود.
۵- طرح کاشی هفت رنگ همونطور که از اسمش پیداست روی خشتهای لعاب خورده اجرا میشه ولی نقاشی هفت رنگ روی هر بدنه رسی یا سرامیکی بیسکوییت شده ای قابل اجراست.

برای خرید این محصول زیبا اینجا را کلیک کنید.


این مطلب آموزشی توسط مریم احمدی آموزش دهنده در زمینه سفال گری نوشته شده است.