لعاب چیست؟

لعاب نوعی از مواد شیشه ای است. لعاب از نظر فیزیکی با تأخیر منجمد شده و با افزایش حرارت حالت چسبندگی و کشش درآن پدید می آید.
تعدادی از اکسید های غیرفلزاتی مانند سیلیس و بُر، دارای خاصیت تشکیل شیشه هستند و سطح بدنه های سرامیکی را می توانند پوشش دهند.

برای خرید این محصول اینجا را کلیک نمایید.


دلایل استفاده از لعاب روی بدنه سفال وسرامیک:


۱_ زیبایی و تنوع در سطح بدنه  سفال و سرامیک:
با استفاده از لعاب می‌توان رنگ ،نقش و بافت متنوعی بر سطح بدنه ظروف سفالی اجرا کرد به طوری که ایجاد چنین تنوعی بدون لعاب امکان پذیر نیست.


۲_ حفظ تزیینات بدنه :
لعاب برای رنگ ها و تزئینات برجسته بدنه سفال، مانند یک پوشش عمل کرده و آن ها را از آسیب های احتمالی محافظت می‌کند.



۳_ غیر قابل نفوذکردن بدنه های متخلخل:
لعاب برای ظروفی که مایعات در آن ها نگهداری می‌شود مانند ظروف سفالی، بسیار اهمیت دارد و از خروج آب از منافذ بدنه جلوگیری می کند. کاربرد ظروف سفالی برای نگهداری مایعات بیش از پیش استفاده از لعاب را ضروری می سازد.


۴_ افزایش مقاومت شیمیایی و مکانیکی:
از گذشته های دور ظروف سفالی لعاب دار را برای نگهداری ترشیجات ترجیح می دادند. اما علت این موضوع چیست؟ علت به نامحلول بودن بدنه لعاب دار در مقابل بسیاری از مواد قلیایی و اسید ها ابر میگردد.  ترشیجات در مدت زمانی بیشتری در ظروف سفالی سالم باقی می ماند و به کپک و مشکلات دیگر دچار نمی شوند. بنابراین می توان این مواد شیمیایی را در ظروف سفالی لعاب دار نگهداری کرد. همچنین بدنه های لعاب دار در مقابل ضربه و فشار تا حد زیادی مقاومت می‌کنند.


۵_ پوشاندن سطوح ناصاف در ظروف سفالی:
صیقلی و صاف نبودن بعضی ظروف سرامیکی موجب ایجاد اصطکاک می‌شود ولی با پوشش لعاب بر روی بدنه این مشکل برطرف خواهد شد.


۶_ بهداشتی کردن سطح محصولات سرامیکی:
از آنجاییکه ظروف سفالی و سرامیکی برای مواد غذایی استفاده می شوند دقت در حفظ بهداشت این ظروف اهمیت زیادی دارد. باید دانست که ظروف سفالی و سرامیکی با بدنه های لعابدار بسیار راحت تر از بدنه های بدون لعاب تمیز می‌شوند. 


برای خرید این محصول اینجا را کلیک نمایید.


انواع لعاب از نظر شکل ظاهری لعاب بعد از پخت:


لعاب شفاف یا ترانسپارنت (ترانس):
این نوع لعاب ها،براق و شفاف هستند.نور تابیده شده از سطح لعاب منعکس می‌شود و هم از لعاب عبور می‌کند. در این حالت بدنه در زیر لعاب دیده می‌شود.


لعاب کدر یا (اُپک):
با اینکه این نوع لعاب ها دارای سطح درخشانی هستند ولی نور قادر به عبور از این لعاب ها نیست واز سطح لعاب منعکس شده و بدنه از زیرلعاب دیده نمی‌شود.


لعاب مات:
فرق لعاب های مات با لعاب های شفاف و کدر در وجود ذرات کریستالی منظم و ریزی است که به هنگام سرد شدن در سطح لعاب ها پدید می‌آید. وجود این کریستال ها کار انکسار شعاع های نور را بر عهده دارند. سطح این لعاب ها زبر و مات است و نسبت به نوع، تعداد و اندازه این کریستال ها، مقدار زبری و مات بودن این کریستال ها متفاوت است.
لازم به ذکر است که لعاب های شفاف، کدر ومات عمده ترین و رایج ترین لعاب هایی هستند که در سرامیک صنعتی وهنری مورد استفاده قرار می‌گیرند و لعاب های دیگر از تغییر ترکیب مواد این لعاب ها و یا استفاده از معایبی است که در حین آماده سازی لعاب، لعابکاری یا پخت بدنه لعاب دار پدید می آید.

برای خرید این محصول اینجا را کلیک نمایید.

این مطلب آموزشی توسط مریم احمدی آموزش دهنده در زمینه سفال گری نوشته شده است.